Bár február óta hatályos az élelmiszerek transzzsír tartalmát szabályozó rendelet, a türelmi időszakban továbbra is ott lapulhat kedvenc csemegéinkben az egészségkárosító anyag, melynek fogyasztása hosszabb távon szívinfarktust, érelmeszesedést, daganatot, vagy akár meddőséget is okozhat.
Transzzsírt tartalmaznak a csoki bevonóval vagy kakaómasszából készült édességek, így bizonyos húsvéti édességekben, csokinyuszikban, csokitojásokban is előfordulhat.. Érdemes ezért odafigyelni az ünnep előtti bevásárlásnál, hogy mi kerül a kosárba:
Vásároljon kevesebb, de minőségi terméket!
Mivel a transzzsírok a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek, az ehhez szükséges eljárás pedig igen olcsó, az így előállított termékek ára is jellemzően alacsonyabb a transzzsírmentes termékekénél. A nagyobb cégek egy része már jóval a rendelet hatályba lépése előtt áttért az ilyen termékek gyártására, így ezek az édességek már most megfelelnek az előírásoknak.
Olvassa el a címkéjét figyelmesen, mielőtt az édességet a kosarába teszi!
A csomagolást minden esetben érdemes átolvasni, a magasabb árkategóriájú termékek sem feltétlenül megbízhatóak. Arra is oda kell figyelni, hogy minél előrébb szerepel a részlegesen hidrogénezett növényi olaj, vagy zsír az összetevők felsorolásában, annál több transzzsírt tartalmaz a termék.
Ha biztosra akar menni, készítse el házilag a húsvéti édességeket!
Ha a bevásárlás során minőségi alapanyagokat választ, biztosan elkerülheti, hogy transzzsír-tartalmú csokikat hozzon a húsvéti nyúl.
Forrás: egeszseg.hu