A transzzsír ellenes összefogás támogatói

_1_.png

_2_.png_3__.png

_4.png

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címkék

allergének (1) anyatej (1) Bánki Erik (1) bevizsgált (1) bevonómassza (1) Bonbonetti (2) csoki (1) csokinyuszi (1) csokitojás (1) csokoládé (1) Delma (2) Dr. Pados Gyula (1) Dr Simonyi (1) édesség (3) egészség (1) egészséges (1) egészséges étkezés (1) egészséges táplálkozás (2) egészségkárosító (1) élelmiszer (8) élelmiszerek (1) élelmiszergyártók (1) élelmiszer jelölés (1) élelmiszer rendelet (1) élettani hatás (1) elhízás (5) előrecsomagolt élelmiszerek (1) érrendszer (6) érrendszeri betegségek (1) ételízesítő (2) étrend (1) Európai Bizottság (1) fehérje (1) flavonoid (1) Flóra (2) főzés (4) főzés vásárlás (3) gasztronómia (1) gyermekek táplálkozása (1) gyorséttermek (1) gyümölcs (1) hal (1) HDL (1) helyes táplálkozás (1) hidrogénezés (2) hús (1) húsvét (1) húsvéti nyúl (1) infarktus (4) kakaóvaj (1) kakóbab (1) kardiológia (1) kardiovaszkuláris (1) koleszterin (9) koleszterinszint (9) koleszterin csökkentés (1) konyha (1) LDL (2) Liga (1) lipidológia (2) magyar termék (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) majonéz (1) margarin (5) menü (1) mesterséges transzzsír (1) Molnár Kálmán (1) mozgás (1) Nébih (1) Nestlé (1) növényi olajok (1) OÉTI (6) olajok (1) Őri Ágnes (1) otthon készíthető (1) Prof.Császár Albert (1) QR kód (1) Ráma (2) rizikófaktor (1) rossz koleszterin (1) salátaöntet (2) Sánta Sándor (1) sütés (4) sütőolaj (1) szabadgyökök (1) szavatossági idő (1) szénhidrát (1) Szent Imre Kórház (1) szív (5) szív-és érrendszeri betegségek (4) szív-és érrendszeri megbetegedések (1) szív- és érrendszeri (1) szív- és érrendszeri betegségek (1) szívbarát (1) szívügyünk (3) szív és érrendszer (3) Szócska Miklós (1) természetes transzzsír (1) Tesco (1) TFA (8) tfa (2) törvény (1) transzzsír (20) transzzsírfogyasztás (1) transzzsírsav (7) transzzsírsav tartalom (1) transzzsírtartalmú ételek (1) transzzsírtartalom (1) transzzsír mentes (1) transzzsír rendelet (5) Unilever (3) uniós rendelet (1) Univer (1) vásárlás (4) vérnyomás (4) WHO (2) zöldség (1) zsíok (1) zsír (4) zsírok (3) zsírsav (3) Címkefelhő

Nézze meg a legveszélyesebb transzzsír tartalmú élelmiszerek listáját!

A magas transzzsírsav tartalmú ételek hosszú távú, túlzott mértékű fogyasztása szívrohamot, agyvérzést, meddőséget és többféle szív- és érrendszeri betegség okoz.

2013.07.23. 00:30 Szerző: szívügyünk

Screen2 Shot 2013-07-23 at 10.31.01 AM.pngA Szívügyünk Blog összegyűjtötte az OÉTI hivatalos élelmiszer-analitikai eredményeiből a legnagyobb százalékban transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek listáját. Tájékozódjon, és vásárlásai során válasszon olyan termékeket, amelyek gyártói vállalták, hogy megfelelnek az idén bevezetésre kerülő transzzsír-szabályozásnak. A jelenlegi listára azon gyártók termékei kerültek fel, amelyek nem felelnek meg a bevezetésre kerülő törvénynek!

A transzzsírsavbevitel csökkentésére irányuló törvény hátterében az áll, hogy a TFA (Trans Fat Acid vagyis transzzsír) túlzott fogyasztása kedvezőtlenül befolyásolhatja az egészséget. A transzzsírsavak ugyanis emelik a rossz (LDL) koleszterinszintet, viszont csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal szerepük van az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Tudományos vizsgálatok eredményei alapján a napi 2 energiaszázaléknak megfelelő, azaz 5 g/nap transzzsírsavfogyasztás 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mivel a szív- és érrendszeri betegségek számítanak világszerte és Magyarországon is a fő haláloki tényezőnek, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az egészséges étkezésre, és azon belül is a koleszterinszintet leginkább befolyásoló zsírok fogyasztására.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 1 energiaszázalékban adja meg a transzzsírsavfogyasztás határértékét, ami körülbelül napi 2 gramm transzzsírsav-bevitelnek felel meg. Ez a határérték jóval alatta van a mindennapi életben tapasztalható értéknek, hiszen Európa-szerte és Magyarországon is jelenleg körülbelül ennek a dupláját, illetve háromszorosát fogyasztják az emberek.

A Szívügyünk Blogot olyan civil, kormányzati és vállalati szereplők hozták létre, akik fontosnak tartják az egészségtudatos táplálkozást, és gyártói részről vállalták, hogy termékeik megfelelnek a hamarosan bevezetésre kerülő törvénynek.

Az OÉTI lista a transzzsír szempontjából bevizsgált élelmiszerekről táblázat megtekintéséhez kattintson ide!

Forrás: OETI.HU

komment

Videók

süti beállítások módosítása