A Szívügyünk Blog összegyűjtötte az OÉTI hivatalos élelmiszer-analitikai eredményeiből a legnagyobb százalékban transzzsírokat tartalmazó élelmiszerek listáját. Tájékozódjon, és vásárlásai során válasszon olyan termékeket, amelyek gyártói vállalták, hogy megfelelnek az idén bevezetésre kerülő transzzsír-szabályozásnak. A jelenlegi listára azon gyártók termékei kerültek fel, amelyek nem felelnek meg a bevezetésre kerülő törvénynek!
A transzzsírsavbevitel csökkentésére irányuló törvény hátterében az áll, hogy a TFA (Trans Fat Acid vagyis transzzsír) túlzott fogyasztása kedvezőtlenül befolyásolhatja az egészséget. A transzzsírsavak ugyanis emelik a rossz (LDL) koleszterinszintet, viszont csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal szerepük van az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Tudományos vizsgálatok eredményei alapján a napi 2 energiaszázaléknak megfelelő, azaz 5 g/nap transzzsírsavfogyasztás 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mivel a szív- és érrendszeri betegségek számítanak világszerte és Magyarországon is a fő haláloki tényezőnek, nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az egészséges étkezésre, és azon belül is a koleszterinszintet leginkább befolyásoló zsírok fogyasztására.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 1 energiaszázalékban adja meg a transzzsírsavfogyasztás határértékét, ami körülbelül napi 2 gramm transzzsírsav-bevitelnek felel meg. Ez a határérték jóval alatta van a mindennapi életben tapasztalható értéknek, hiszen Európa-szerte és Magyarországon is jelenleg körülbelül ennek a dupláját, illetve háromszorosát fogyasztják az emberek.
A Szívügyünk Blogot olyan civil, kormányzati és vállalati szereplők hozták létre, akik fontosnak tartják az egészségtudatos táplálkozást, és gyártói részről vállalták, hogy termékeik megfelelnek a hamarosan bevezetésre kerülő törvénynek.
Forrás: OETI.HU