Az Univer Product Zrt. az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) akkreditált Élelmiszerkémiai- Analitikai Laboratóriumában 2013. júniusában transz-zsírsav tekintetében bevizsgáltatta az Univer salátaönteteket.
A hamarosan életbe lépő szigorú magyarországi szabályozás szerint e termékkategóriában a transz-zsírsavak megengedett mértéke legfeljebb az összes zsírsav 2%-a lehet. Az ez alatti értékek megfelelőnek, biztonságosnak tekinthetők. A mérési eredmények alapján nyilvánvaló, hogy az Univer salátaöntetek ezt a kritériumot teljesítik.
A 2013. június 26-án keltezett OÉTI vizsgálati jegyzőkönyv az Univer salátaöntet termékcsalád esetében a következő megállapításokat tette a termékek transz-zsírsav tartalmára vonatkozóan:
Univer Kapros Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: 0,26%
Univer Tzatziki Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: 0,26%
Univer Mézes-Mustáros Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: 0,15%
Univer Ezersziget Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: 0,17%
Univer Cézár Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: Kimutatási határ alatt.
Univer Joghurtos-Medvehagymás Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: Kimutatási határ alatt.
Univer Fokhagymás Salátaöntet, transz-zsírsav tartalom az összes zsírsav %-ban: 0,26%
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Univer salátaöntetek transz-zsírsav tekintetében biztonságosak.
Az OÉTI folyamatosan frissülő listája elérhető itt:http://oeti.hu/download/tfacsop.pdf