Az Univer Product Zrt. az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) akkreditált Élelmiszerkémiai- Analitikai Laboratóriumában 2013. júniusában transz-zsírsav tekintetében bevizsgáltatta hazánk piacvezető* majonézét, az Univer Majonéz terméket.
A 2013. június 26-án keltezett OÉTI vizsgálati jegyzőkönyv az Univer Majonéz esetében a „transz-zsírsav tartalom kimutatási határ alatt” megállapítást tette. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Magyarország kedvenc* majonézének nincsen kimutatható mennyiségű transz-zsírsav tartalma.
Ismeretes, hogy a hamarosan életbe lépő szigorú magyarországi szabályozás szerint e termékkategóriában a transz-zsírsavak megengedett mértéke legfeljebb az összes zsírsav 2%-a lehet. Az ez alatti értékek megfelelőnek, biztonságosnak tekinthetők. A mérési eredmények alapján nyilvánvaló, hogy az Univer Majonéz ezt a kritériumot a lehető legjobb értékkel teljesíti.
Az OÉTI honlapján folyamatosan közzéteszi a legújabb mérési eredményeket, a július 31-én frissített lista elérhető itt: http://www.oeti.hu/download/tfa.pdf
*(Eladási adatok alapján. Forrás: AC Nielsen 2013. ÁM.)