Magyarországon évente három-hatezer szív- és érrendszeri megbetegedés okozta haláleset történik, melyek megelőzhetőek lennének a transzzsírszegény életmóddal.
Először Dániában született szabályozás az ételek és élelmiszerek transzzsírsav tartalmának korlátozásáról. A szabályozást követően 20 százalékkal esett vissza a kardiovaszkuláris betegségek aránya.
Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek vezető helyen állnak az elhalálozási okok listáján, így nem meglepő, hogy a 2005-ben az országok transzzsírkosaráról készült nemzetközi vizsgálatban Magyarország az utolsó helyen végzett.
A megbetegedéseket jelentősen vissza lehetne szorítani a magas transzzsírtartalmú ételek, élelmiszerek csökkentett fogyasztásával. A tiltólistán olyan ételek szerepelnek, mint a gyorséttermi ételek, mikrohullámúban készült pattogtatott kukorica, valamint bizonyos édességek. Az ilyen ételek túlzott fogyasztása, illetve a magas transzzsírbevitel szervesen összefügg az elhízással. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a magyar lakosságot tekintve a nők 61%-a és a férfiak 63%-a elhízott vagy túlsúlyos.
Magyarországon 2004, az európai uniós csatlakozás óta vezetnek listát a forgalomban lévő étrend-kiegészítőkről, melyen jelenleg tízezer termék szerepel. Emellett alkalmazni kell azt az uniós rendeletet is, amely az élelmiszerek, az étrendi-kiegészítők tápanyag-összetételét és egészségre vonatkozó állításait szabályozza. Ennek oka, hogy a gyártók csak olyan jelöléseket használhatnak, melyek nem vezetik félre a fogyasztókat.
Forrás: www.hir6.hu