December 13-ával ugyanis lejárt az a három éves átmeneti - türelmi - idő, melyet az élelmiszer gyártók a szabályok szerinti átállásra kaptak. E naptól az élelmiszer jelölésre vonatkozó uniós rendelet minden gyártóra vonatkozóan kötelező érvényű.
Szigorodnak az élelmiszer jelölés szabályai
2014.12.15. 08:10
komment
Címkék: élelmiszer allergének élelmiszer jelölés szavatossági idő Nébih élelmiszer rendelet előrecsomagolt élelmiszerek
Kevesebb transzzsír, csökkenő halálozási arány
2014.10.21. 12:01
Magyarországon évente három-hatezer szív- és érrendszeri megbetegedés okozta haláleset történik, melyek megelőzhetőek lennének a transzzsírszegény életmóddal.
Először Dániában született szabályozás az ételek és élelmiszerek transzzsírsav tartalmának korlátozásáról. A szabályozást követően 20 százalékkal esett vissza a kardiovaszkuláris betegségek aránya.
komment
Címkék: uniós rendelet transzzsír TFA transzzsír rendelet szív-és érrendszeri megbetegedések transzzsírsav tartalom transzzsírtartalmú ételek
Ezek az élelmiszerek hamarosan biztosan eltűnnek a boltok polcairól
2014.09.02. 12:58
Nem egyszer hallhattuk már, hogy a transzzsír túlzott fogyasztása káros hatással lehet egészségünkre. A transzzsírsavak ugyanis emelik az ún. rossz (LDL), és csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal jelentősen növelik az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 1 energiaszázalékban adja meg a transzzsírsavfogyasztás határértékét, ami körülbelül napi 2 gramm transzzsírsav-bevitelnek felel meg. Ez a határérték jóval alatta van a mindennapi életben tapasztalható értéknek, hiszen Európa-szerte és Magyarországon is jelenleg körülbelül ennek a dupláját, illetve háromszorosát fogyasztják az emberek.
komment
Címkék: koleszterinszint transzzsírsav rossz koleszterin WHO OÉTI transzzsír szív-és érrendszeri betegségek transzzsír rendelet transzzsírtartalom
Mit tudunk a transzzsírról? - Tények és tévhitek
2014.08.07. 16:14
Egyre több szó esik manapság a transzzsírokról, hiszen a túlzott transzzsírfogyasztás mondhatni civilizációs problémának számít. Ennek ellenére azonban még mindig nem tudunk róla eleget, rengeteg tévhit terjed a transzzsírokkal kapcsolatban, sok a félinformáció, a félreértés. Ezért alább felsorolunk 3 olyan információt, ami talán kevésbé ismert, és 3 elterjedt tévhitet, amely megcáfolható.
komment
Címkék: anyatej margarin élelmiszerek egészségkárosító gyorséttermek sütőolaj transzzsír TFA élelmiszergyártók transzzsírfogyasztás természetes transzzsír mesterséges transzzsír
Legyen transzzsírmentes a húsvéti meglepetés!
Transzzsírt tartalmaznak a csoki bevonóval vagy kakaómasszából készült édességek
2014.04.17. 13:46
Bár február óta hatályos az élelmiszerek transzzsír tartalmát szabályozó rendelet, a türelmi időszakban továbbra is ott lapulhat kedvenc csemegéinkben az egészségkárosító anyag, melynek fogyasztása hosszabb távon szívinfarktust, érelmeszesedést, daganatot, vagy akár meddőséget is okozhat.
Transzzsírt tartalmaznak a csoki bevonóval vagy kakaómasszából készült édességek, így bizonyos húsvéti édességekben, csokinyuszikban, csokitojásokban is előfordulhat.. Érdemes ezért odafigyelni az ünnep előtti bevásárlásnál, hogy mi kerül a kosárba:
Vásároljon kevesebb, de minőségi terméket!
Mivel a transzzsírok a növényi olajok hidrogénezése során keletkeznek, az ehhez szükséges eljárás pedig igen olcsó, az így előállított termékek ára is jellemzően alacsonyabb a transzzsírmentes termékekénél. A nagyobb cégek egy része már jóval a rendelet hatályba lépése előtt áttért az ilyen termékek gyártására, így ezek az édességek már most megfelelnek az előírásoknak.