Egyre több szó esik manapság a transzzsírokról, hiszen a túlzott transzzsírfogyasztás mondhatni civilizációs problémának számít. Ennek ellenére azonban még mindig nem tudunk róla eleget, rengeteg tévhit terjed a transzzsírokkal kapcsolatban, sok a félinformáció, a félreértés. Ezért alább felsorolunk 3 olyan információt, ami talán kevésbé ismert, és 3 elterjedt tévhitet, amely megcáfolható.
Tények
- A többször is felhasznált sütőolajoknak (mint például amilyeneket gyorséttermekben is használnak) magas lehet a transzzsír tartalma.
Így például az éttermekben, gyorséttermekben, illetve az iskolai vagy munkahelyi menzákon felszolgált ételek egy része - főleg a rántott vagy bundázott ételek - is ide tartozhat. - A transzzsír a baba szervezetébe is átjut az anyatejjel együtt.
A transzzsírok az elfogyasztott élelmiszerekből átjutnak a placentán, így megjelennek az anyatejben is. Gátolják a magzat, illetve az újszülött egészséges fejlődését és növekedését, emiatt a várandós és szoptatós kismamáknak érdemes kiiktatniuk az étrendjükből a TFA-tartalmú élelmiszereket. - Csökkenteni lehet a transzzsír-bevitelt, ha bizonyos ételeket, például kakaós csigát, pizzát, linzer- vagy leveles tésztát otthon készítünk el
A boltokban vásárolt édesipari termékekben, friss vagy előrecsomagolt pékárukban gyakran fordulnak elő transzzsírok. A házi készítésű édességek, pékáruk, levesek és salátaöntetek esetében viszont mi dönthetjük el, hogy milyen hozzávalókat teszünk ételünkbe.
Tévhitek
- A legmagasabb transzzsír tartalmú élelmiszerek a margarinok
Az étkezési margarinok gyártói ma már jellemzően nem használnak alapanyagként hidrogénezett növényi olajat, az iparilag keményített zsírokat természetes alapanyagokkal, kókuszzsírral, pálmazsírral helyettesítik. Viszont egyes ipari margarinok transzzsír tartalma továbbra is magas lehet, így a velük készült termékek TFA-tartalma meghaladhatja a megengedett határértéket. - A természetes transzzsír ugyanolyan káros az emberi szervezetre, mint a mesterségesen előállított transzzsír
Természetes formában a kérődző állatok (tehén, juh) bendőjében is keletkeznek transzzsírok. Az emésztés során ezek bekerülnek az állat húsába, tejébe, de ez olyan minimális mennyiség, amely egészségügyi kockázatot nem jelent az állati eredetű terméket – tejet, tejterméket, húst, húskészítményt – fogyasztók számára. - Ha a mesterséges transzzsírokat eltávolítjuk az élelmiszerekből, az nagymértékben változtat az étel ízén, állagán és illatán.
A transzzsír eltávolítása nem változtatja meg az adott élelmiszer ízét, színét vagy élvezeti értékét, de az egészségre kedvezőbb hatásúak a transzzsíroktól mentes termékek.
Forrás: egeszseg.hu