A transzzsír ellenes összefogás támogatói

_1_.png

_2_.png_3__.png

_4.png

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címkék

allergének (1) anyatej (1) Bánki Erik (1) bevizsgált (1) bevonómassza (1) Bonbonetti (2) csoki (1) csokinyuszi (1) csokitojás (1) csokoládé (1) Delma (2) Dr. Pados Gyula (1) Dr Simonyi (1) édesség (3) egészség (1) egészséges (1) egészséges étkezés (1) egészséges táplálkozás (2) egészségkárosító (1) élelmiszer (8) élelmiszerek (1) élelmiszergyártók (1) élelmiszer jelölés (1) élelmiszer rendelet (1) élettani hatás (1) elhízás (5) előrecsomagolt élelmiszerek (1) érrendszer (6) érrendszeri betegségek (1) ételízesítő (2) étrend (1) Európai Bizottság (1) fehérje (1) flavonoid (1) Flóra (2) főzés (4) főzés vásárlás (3) gasztronómia (1) gyermekek táplálkozása (1) gyorséttermek (1) gyümölcs (1) hal (1) HDL (1) helyes táplálkozás (1) hidrogénezés (2) hús (1) húsvét (1) húsvéti nyúl (1) infarktus (4) kakaóvaj (1) kakóbab (1) kardiológia (1) kardiovaszkuláris (1) koleszterin (9) koleszterinszint (9) koleszterin csökkentés (1) konyha (1) LDL (2) Liga (1) lipidológia (2) magyar termék (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) majonéz (1) margarin (5) menü (1) mesterséges transzzsír (1) Molnár Kálmán (1) mozgás (1) Nébih (1) Nestlé (1) növényi olajok (1) OÉTI (6) olajok (1) Őri Ágnes (1) otthon készíthető (1) Prof.Császár Albert (1) QR kód (1) Ráma (2) rizikófaktor (1) rossz koleszterin (1) salátaöntet (2) Sánta Sándor (1) sütés (4) sütőolaj (1) szabadgyökök (1) szavatossági idő (1) szénhidrát (1) Szent Imre Kórház (1) szív (5) szív-és érrendszeri betegségek (4) szív-és érrendszeri megbetegedések (1) szív- és érrendszeri (1) szív- és érrendszeri betegségek (1) szívbarát (1) szívügyünk (3) szív és érrendszer (3) Szócska Miklós (1) természetes transzzsír (1) Tesco (1) TFA (8) tfa (2) törvény (1) transzzsír (20) transzzsírfogyasztás (1) transzzsírsav (7) transzzsírsav tartalom (1) transzzsírtartalmú ételek (1) transzzsírtartalom (1) transzzsír mentes (1) transzzsír rendelet (5) Unilever (3) uniós rendelet (1) Univer (1) vásárlás (4) vérnyomás (4) WHO (2) zöldség (1) zsíok (1) zsír (4) zsírok (3) zsírsav (3) Címkefelhő

Mit tudunk a transzzsírról? - Tények és tévhitek

2014.08.07. 16:14 Szerző: szívügyünk

Egyre több szó esik manapság a  transzzsírokról, hiszen a túlzott transzzsírfogyasztás mondhatni civilizációs problémának számít. Ennek ellenére azonban még mindig nem tudunk róla eleget, rengeteg tévhit terjed a transzzsírokkal kapcsolatban, sok a félinformáció, a félreértés. Ezért alább felsorolunk 3 olyan információt, ami talán kevésbé ismert, és 3 elterjedt tévhitet, amely megcáfolható.

tfa cikkhez.jpg

Tények

  1. A többször is felhasznált sütőolajoknak (mint például amilyeneket gyorséttermekben is használnak) magas lehet a transzzsír tartalma.
    Így például az éttermekben, gyorséttermekben, illetve az iskolai vagy munkahelyi menzákon felszolgált ételek egy része  - főleg a rántott vagy bundázott ételek -  is ide tartozhat.
  2. A transzzsír a baba szervezetébe is átjut az anyatejjel együtt.
    A transzzsírok az elfogyasztott élelmiszerekből átjutnak a placentán, így megjelennek az anyatejben is. Gátolják a magzat, illetve az újszülött egészséges fejlődését és növekedését, emiatt a várandós és szoptatós kismamáknak érdemes kiiktatniuk az étrendjükből a TFA-tartalmú élelmiszereket.
  3. Csökkenteni lehet a transzzsír-bevitelt, ha bizonyos ételeket, például kakaós csigát, pizzát, linzer- vagy leveles tésztát otthon készítünk el
    A boltokban vásárolt édesipari termékekben, friss vagy előrecsomagolt pékárukban gyakran fordulnak elő transzzsírok. A házi készítésű édességek, pékáruk, levesek és salátaöntetek esetében viszont mi dönthetjük el, hogy milyen hozzávalókat teszünk ételünkbe.

Tévhitek

  1. A legmagasabb transzzsír tartalmú élelmiszerek a margarinok
    Az étkezési margarinok gyártói ma már jellemzően nem használnak alapanyagként hidrogénezett növényi olajat, az iparilag keményített zsírokat természetes alapanyagokkal, kókuszzsírral, pálmazsírral helyettesítik. Viszont  egyes ipari margarinok transzzsír tartalma továbbra is magas lehet, így a velük készült termékek TFA-tartalma meghaladhatja a megengedett határértéket.
  2.  A természetes transzzsír ugyanolyan káros az emberi szervezetre, mint a mesterségesen előállított transzzsír
    Természetes formában a kérődző állatok (tehén, juh) bendőjében is keletkeznek transzzsírok. Az emésztés során ezek bekerülnek az állat húsába, tejébe, de ez olyan minimális mennyiség, amely egészségügyi kockázatot nem jelent az állati eredetű terméket – tejet, tejterméket, húst, húskészítményt – fogyasztók számára.
  3. Ha a mesterséges transzzsírokat eltávolítjuk az élelmiszerekből, az nagymértékben változtat az étel ízén, állagán és illatán.
    A transzzsír eltávolítása nem változtatja meg az adott élelmiszer ízét, színét vagy élvezeti értékét, de az egészségre kedvezőbb hatásúak a transzzsíroktól mentes termékek.  

 Forrás: egeszseg.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

komment

Címkék: anyatej margarin élelmiszerek egészségkárosító gyorséttermek sütőolaj transzzsír TFA élelmiszergyártók transzzsírfogyasztás természetes transzzsír mesterséges transzzsír

Videók

süti beállítások módosítása