A transzzsír ellenes összefogás támogatói

_1_.png

_2_.png_3__.png

_4.png

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címkék

allergének (1) anyatej (1) Bánki Erik (1) bevizsgált (1) bevonómassza (1) Bonbonetti (2) csoki (1) csokinyuszi (1) csokitojás (1) csokoládé (1) Delma (2) Dr. Pados Gyula (1) Dr Simonyi (1) édesség (3) egészség (1) egészséges (1) egészséges étkezés (1) egészséges táplálkozás (2) egészségkárosító (1) élelmiszer (8) élelmiszerek (1) élelmiszergyártók (1) élelmiszer jelölés (1) élelmiszer rendelet (1) élettani hatás (1) elhízás (5) előrecsomagolt élelmiszerek (1) érrendszer (6) érrendszeri betegségek (1) ételízesítő (2) étrend (1) Európai Bizottság (1) fehérje (1) flavonoid (1) Flóra (2) főzés (4) főzés vásárlás (3) gasztronómia (1) gyermekek táplálkozása (1) gyorséttermek (1) gyümölcs (1) hal (1) HDL (1) helyes táplálkozás (1) hidrogénezés (2) hús (1) húsvét (1) húsvéti nyúl (1) infarktus (4) kakaóvaj (1) kakóbab (1) kardiológia (1) kardiovaszkuláris (1) koleszterin (9) koleszterinszint (9) koleszterin csökkentés (1) konyha (1) LDL (2) Liga (1) lipidológia (2) magyar termék (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) majonéz (1) margarin (5) menü (1) mesterséges transzzsír (1) Molnár Kálmán (1) mozgás (1) Nébih (1) Nestlé (1) növényi olajok (1) OÉTI (6) olajok (1) Őri Ágnes (1) otthon készíthető (1) Prof.Császár Albert (1) QR kód (1) Ráma (2) rizikófaktor (1) rossz koleszterin (1) salátaöntet (2) Sánta Sándor (1) sütés (4) sütőolaj (1) szabadgyökök (1) szavatossági idő (1) szénhidrát (1) Szent Imre Kórház (1) szív (5) szív-és érrendszeri betegségek (4) szív-és érrendszeri megbetegedések (1) szív- és érrendszeri (1) szív- és érrendszeri betegségek (1) szívbarát (1) szívügyünk (3) szív és érrendszer (3) Szócska Miklós (1) természetes transzzsír (1) Tesco (1) tfa (2) TFA (8) törvény (1) transzzsír (20) transzzsírfogyasztás (1) transzzsírsav (7) transzzsírsav tartalom (1) transzzsírtartalmú ételek (1) transzzsírtartalom (1) transzzsír mentes (1) transzzsír rendelet (5) Unilever (3) uniós rendelet (1) Univer (1) vásárlás (4) vérnyomás (4) WHO (2) zöldség (1) zsíok (1) zsír (4) zsírok (3) zsírsav (3) Címkefelhő

A szívbarát táplálkozás legfontosabb 10 pontja

Táplálkozzon helyesen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében

2013.08.13. 00:05 Szerző: szívügyünk

Őri Ágnes az Unilever Magyarország Kft. táplálkozási szakértője 10 pontban foglalja össze a szívbarát étrend legfontosabb összetevőit. Az alábbi ajánlást azoknak a legfontosabb betartaniuk, akiknél az emelkedett koleszterinszint miatt a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának  magasabb a kockázata.

1. Fogyasszunk naponta többször zöldséget, gyümölcsöt! Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, ebben a formában tartalmazzák ugyanis a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. 

2. Használjunk egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat és margarinokat!
Az úgynevezett egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Ezek a zsírsavak jóval nagyobb arányban fordulnak elő a növényi, mint az állati eredetű zsiradékokban. 

3. Fogyasszunk tengeri halat, ha tehetjük legalább hetente egyszer!

4. Csökkentsük a sóbevitelt!Ízesítésre só helyett válasszunk szárított zöld fűszernövényeket, mert így részben pótolható a sós íz.

5. Napi koleszterinbevitelünk ne haladja meg a 300 mg-ot.Figyeljünk a tojásfogyasztásra, kerüljük az állati eredetű zsírokat.

6. Tegyünk fokozatosan kevesebb cukrot az ételekbe, italokba! A cukorfogyasztást „felesleges kalóriabevitelnek” tartják, hiszen magas energiatartalmán kívül nem tartalmaz más hasznos tápanyagot. Néhány nap cukormegvonás után édesebbnek érezzük a gyümölcsöket, intenzívebbnek az ízeket.

7. Válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut!A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk fogyasztása ajánlott, ezek értékes tápanyagokat – vitamint és ásványi anyagot,- tartalmaznak, a bennük található rostok pedig könnyítik az emésztést és növelik a telítettségérzetet.

8. Fogyasszunk naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot! Szilárd táplálékokkal és folyadékfogyasztással kell biztosítanunk a szervezetünk számára a szükésges folyadékmennyiséget. Italként érdemes vizet, esetleg cukrozatlan teát vagy frissen facsart gyümölcslevet fogyasztani. 

9. Táplálkozzunk rendszeresen, mértékletesen és változatosan! Együnk naponta ötször keveset, és lehetőleg mindig mást, hogy a tápanyagok lehető legszélesebb skáláját biztosítsuk szervezetünknek.

10. Adjuk meg az étkezés módját! Az evésre való rákészülés segíti a későbbi jobb emésztést, ugyanezt szolgálja az alapos rágás is. Szervezetünknek mintegy 20-30 percre van szüksége, hogy érzékelje és jelezze: eleget ettünk. 

 

ory agnes.jpg

 

 

komment

Címkék: koleszterin helyes táplálkozás egészséges étkezés olajok zsíok Őri Ágnes

Videók

süti beállítások módosítása