Őri Ágnes az Unilever Magyarország Kft. táplálkozási szakértője 10 pontban foglalja össze a szívbarát étrend legfontosabb összetevőit. Az alábbi ajánlást azoknak a legfontosabb betartaniuk, akiknél az emelkedett koleszterinszint miatt a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának magasabb a kockázata.
1. Fogyasszunk naponta többször zöldséget, gyümölcsöt! Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk őket, ebben a formában tartalmazzák ugyanis a legtöbb vitamint és ásványi anyagot.
2. Használjunk egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat és margarinokat!
Az úgynevezett egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. Ezek a zsírsavak jóval nagyobb arányban fordulnak elő a növényi, mint az állati eredetű zsiradékokban.
3. Fogyasszunk tengeri halat, ha tehetjük legalább hetente egyszer!
4. Csökkentsük a sóbevitelt!Ízesítésre só helyett válasszunk szárított zöld fűszernövényeket, mert így részben pótolható a sós íz.
5. Napi koleszterinbevitelünk ne haladja meg a 300 mg-ot.Figyeljünk a tojásfogyasztásra, kerüljük az állati eredetű zsírokat.
6. Tegyünk fokozatosan kevesebb cukrot az ételekbe, italokba! A cukorfogyasztást „felesleges kalóriabevitelnek” tartják, hiszen magas energiatartalmán kívül nem tartalmaz más hasznos tápanyagot. Néhány nap cukormegvonás után édesebbnek érezzük a gyümölcsöket, intenzívebbnek az ízeket.
7. Válasszuk a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut!A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk fogyasztása ajánlott, ezek értékes tápanyagokat – vitamint és ásványi anyagot,- tartalmaznak, a bennük található rostok pedig könnyítik az emésztést és növelik a telítettségérzetet.
8. Fogyasszunk naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot! Szilárd táplálékokkal és folyadékfogyasztással kell biztosítanunk a szervezetünk számára a szükésges folyadékmennyiséget. Italként érdemes vizet, esetleg cukrozatlan teát vagy frissen facsart gyümölcslevet fogyasztani.
9. Táplálkozzunk rendszeresen, mértékletesen és változatosan! Együnk naponta ötször keveset, és lehetőleg mindig mást, hogy a tápanyagok lehető legszélesebb skáláját biztosítsuk szervezetünknek.
10. Adjuk meg az étkezés módját! Az evésre való rákészülés segíti a későbbi jobb emésztést, ugyanezt szolgálja az alapos rágás is. Szervezetünknek mintegy 20-30 percre van szüksége, hogy érzékelje és jelezze: eleget ettünk.