A transzzsír ellenes összefogás támogatói

_1_.png

_2_.png_3__.png

_4.png

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címkék

allergének (1) anyatej (1) Bánki Erik (1) bevizsgált (1) bevonómassza (1) Bonbonetti (2) csoki (1) csokinyuszi (1) csokitojás (1) csokoládé (1) Delma (2) Dr. Pados Gyula (1) Dr Simonyi (1) édesség (3) egészség (1) egészséges (1) egészséges étkezés (1) egészséges táplálkozás (2) egészségkárosító (1) élelmiszer (8) élelmiszerek (1) élelmiszergyártók (1) élelmiszer jelölés (1) élelmiszer rendelet (1) élettani hatás (1) elhízás (5) előrecsomagolt élelmiszerek (1) érrendszer (6) érrendszeri betegségek (1) ételízesítő (2) étrend (1) Európai Bizottság (1) fehérje (1) flavonoid (1) Flóra (2) főzés (4) főzés vásárlás (3) gasztronómia (1) gyermekek táplálkozása (1) gyorséttermek (1) gyümölcs (1) hal (1) HDL (1) helyes táplálkozás (1) hidrogénezés (2) hús (1) húsvét (1) húsvéti nyúl (1) infarktus (4) kakaóvaj (1) kakóbab (1) kardiológia (1) kardiovaszkuláris (1) koleszterin (9) koleszterinszint (9) koleszterin csökkentés (1) konyha (1) LDL (2) Liga (1) lipidológia (2) magyar termék (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) majonéz (1) margarin (5) menü (1) mesterséges transzzsír (1) Molnár Kálmán (1) mozgás (1) Nébih (1) Nestlé (1) növényi olajok (1) OÉTI (6) olajok (1) Őri Ágnes (1) otthon készíthető (1) Prof.Császár Albert (1) QR kód (1) Ráma (2) rizikófaktor (1) rossz koleszterin (1) salátaöntet (2) Sánta Sándor (1) sütés (4) sütőolaj (1) szabadgyökök (1) szavatossági idő (1) szénhidrát (1) Szent Imre Kórház (1) szív (5) szív-és érrendszeri betegségek (4) szív-és érrendszeri megbetegedések (1) szív- és érrendszeri (1) szív- és érrendszeri betegségek (1) szívbarát (1) szívügyünk (3) szív és érrendszer (3) Szócska Miklós (1) természetes transzzsír (1) Tesco (1) tfa (2) TFA (8) törvény (1) transzzsír (20) transzzsírfogyasztás (1) transzzsírsav (7) transzzsírsav tartalom (1) transzzsírtartalmú ételek (1) transzzsírtartalom (1) transzzsír mentes (1) transzzsír rendelet (5) Unilever (3) uniós rendelet (1) Univer (1) vásárlás (4) vérnyomás (4) WHO (2) zöldség (1) zsíok (1) zsír (4) zsírok (3) zsírsav (3) Címkefelhő

Ön a mi szívügyünk!

2013.07.12. 17:33 Szerző: szívügyünk

TFAsajtáj1.png

Iparági és civil összefogás eredményeként az Egészségügyért Felelős Államtitkárság szakmai partnerségében népegészségügyi kampány indult az egyik legalattomosabb egészségkárosító élelmiszer-összetevő, a transzzsír (TFA) túlzott mértékű használata ellen. A kezdeményezést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is támogatja.  

Az Egészségügyi kormányzat 2013-ban szabályozni kívánja az élelmiszergyártás során keletkező transzzsír mértékét, hogy ezzel is csökkentse a Magyarországon vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az összefogáshoz olyan élelmiszergyártók csatlakoztak, akik már most is megfelelnek a bevezetésre kerülő szabályozásnak. 

Kevés az egészségre veszélyesebb élelmiszer-összetevő van a transzzsírsavaknál. Számos hazai és nemzetközi kutatás igazolja, hogy ez az észrevehetetlen, egészségkárosító mesterséges zsiradék felelős a magas koleszterinszint, az érelmeszesedés, az agyvérzés, de a szívinfarktus, a hasi elhízás, a cukorbetegség kialakulásáért is. Bizonyítható a TFA és a daganatos betegségek (pl. prosztatarák, vastagbélrák) közötti összefüggés is, mindezek mellett a meddőség és a legújabb kutatások alapján az Alzheimer-kór kialakulása is kapcsolatba hozható az ipari felhasználás során keletkező transzzsírsavakkal.

TFA3Screen Shot 2013-07-17 at 12.07.15 PM.png

A transzzsírsavak nem képződnek az emberi szervezetben, és nem szükséges, sőt nem is kívánatos a szervezetbe való túlzott bevitelük. A magas transzzsír-tartalom tekintetében nem lehet egyes termékkategóriákat kiemelni és általános véleményt alkotni, az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmának megállapítása kizárólag az egyedi termék vonatkozásban lehetséges. Az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) folyamatosan közzéteszi az élelmiszerekben található TFA-százalékokat!

TFAsajtáj2.png

A kampánynak és a kampányindító rendezvénynek helyszínt biztosító Tesco-Global Áruházak Zrt. vezérigazgatója Nigel Jones a sajtótájékoztatón elmondta, cégük fontosnak tartja felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozás és életmód előnyeire, ezért is örömmel adtak otthont a legújabb népegészségügyi kampánynak. A vállalat számtalan egészségügyi szűrés, kiadvány és program segítségével Magyarországon is sokat tesz az egészséges életmód népszerűsítéséért. Bánki Erik az Európai Parlament képviselője szerint Magyarország a többi uniós országhoz képest is élen jár az egészséges életmód támogatásában, hiszen hazánk a harmadik olyan tagország, ahol szabályozni kívánják az élelmiszerek transzzsír-százalékát, emellett bevezették a mindennapos testnevelést, a „mintamenza-programot, és betiltották a dohányzást a zárt légterű helyeken.

A népegészségügyi kampányban résztvevő cégek – Unilever Magyarország Kft., Nestlé Hungária Kft., Univer Product Zrt., Bonbonetti Choco Édesipari Kft. – sajtónyilatkozat aláírásával vállalták, hogy mindent megtesznek a transzzsírhasználat visszaszorítása érdekében, valamint blogot indítottak az egyik legnépszerűbb magyar hírportál segítségével a lakossági tájékoztatás megerősítésére. 

TFAsajtáj3.png

A bevezetendő rendelkezésnek már megfelelő gyártók az info@szivugyunk.eu e-mail címen tudnak csatlakozni a kezdeményezéshez.

A magyar hatóságok folyamatosan ellenőrzik az élelmiszerekben található TFA-tartalmat, de ezekre az adatokra a téma ismertségének hiánya miatt, jelenleg még kevesen figyelnek oda.  A törvényhozás legkorábban év végén vagy jövőre fogja elfogadni a szabályozást. A tervezetben átállási, átmeneti időszak is szerepel a gyártók számára, ezért valójában legkorábban egy év múlva kerülhetnek le véglegesen ezek a termékek a boltok polcairól. Az Európai Bizottságnak véleményezésre megküldött jogszabály-tervezet itt olvasható: 

http://ec.europa.eu/enterprise/tris/pisa/app/search/index.cfm?fuseaction=getdraft&inum=1927378

komment

Címkék: elhízás koleszterin koleszterinszint transzzsírsav Tesco Nestlé Európai Bizottság Unilever OÉTI transzzsír Univer Bánki Erik szívügyünk szív-és érrendszeri betegségek Bonbonetti

Videók

süti beállítások módosítása