A transzzsír ellenes összefogás támogatói

_1_.png

_2_.png_3__.png

_4.png

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címkék

allergének (1) anyatej (1) Bánki Erik (1) bevizsgált (1) bevonómassza (1) Bonbonetti (2) csoki (1) csokinyuszi (1) csokitojás (1) csokoládé (1) Delma (2) Dr. Pados Gyula (1) Dr Simonyi (1) édesség (3) egészség (1) egészséges (1) egészséges étkezés (1) egészséges táplálkozás (2) egészségkárosító (1) élelmiszer (8) élelmiszerek (1) élelmiszergyártók (1) élelmiszer jelölés (1) élelmiszer rendelet (1) élettani hatás (1) elhízás (5) előrecsomagolt élelmiszerek (1) érrendszer (6) érrendszeri betegségek (1) ételízesítő (2) étrend (1) Európai Bizottság (1) fehérje (1) flavonoid (1) Flóra (2) főzés (4) főzés vásárlás (3) gasztronómia (1) gyermekek táplálkozása (1) gyorséttermek (1) gyümölcs (1) hal (1) HDL (1) helyes táplálkozás (1) hidrogénezés (2) hús (1) húsvét (1) húsvéti nyúl (1) infarktus (4) kakaóvaj (1) kakóbab (1) kardiológia (1) kardiovaszkuláris (1) koleszterin (9) koleszterinszint (9) koleszterin csökkentés (1) konyha (1) LDL (2) Liga (1) lipidológia (2) magyar termék (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) majonéz (1) margarin (5) menü (1) mesterséges transzzsír (1) Molnár Kálmán (1) mozgás (1) Nébih (1) Nestlé (1) növényi olajok (1) OÉTI (6) olajok (1) Őri Ágnes (1) otthon készíthető (1) Prof.Császár Albert (1) QR kód (1) Ráma (2) rizikófaktor (1) rossz koleszterin (1) salátaöntet (2) Sánta Sándor (1) sütés (4) sütőolaj (1) szabadgyökök (1) szavatossági idő (1) szénhidrát (1) Szent Imre Kórház (1) szív (5) szív-és érrendszeri betegségek (4) szív-és érrendszeri megbetegedések (1) szív- és érrendszeri (1) szív- és érrendszeri betegségek (1) szívbarát (1) szívügyünk (3) szív és érrendszer (3) Szócska Miklós (1) természetes transzzsír (1) Tesco (1) TFA (8) tfa (2) törvény (1) transzzsír (20) transzzsírfogyasztás (1) transzzsírsav (7) transzzsírsav tartalom (1) transzzsírtartalmú ételek (1) transzzsírtartalom (1) transzzsír mentes (1) transzzsír rendelet (5) Unilever (3) uniós rendelet (1) Univer (1) vásárlás (4) vérnyomás (4) WHO (2) zöldség (1) zsíok (1) zsír (4) zsírok (3) zsírsav (3) Címkefelhő

Szigorodnak az élelmiszer jelölés szabályai

2014.12.15. 08:10 Szerző: szívügyünk

December 13-ával ugyanis lejárt az a három éves átmeneti - türelmi - idő, melyet az élelmiszer gyártók a szabályok szerinti átállásra kaptak. E naptól az élelmiszer jelölésre vonatkozó uniós rendelet minden gyártóra vonatkozóan kötelező érvényű.

tfa_e_lelmiszer_rendelet.jpg

2011. december 12-én lépett hatályba a rendelet, mely szerint a kötelezően előírt információkat - mint a megnevezés, az összetevők, a nettó mennyiség, szavatossági idő - jól látható helyen, egyértelműen, az előrecsomagolt élelmiszereknél a csomagoláson, vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betűméretnek pedig legalább 1,2 mm magasságúnak kell lennie. A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében pedig az élelmiszerek allergéntartalmára vonatkozó információ megadása kap nagyobb hangsúlyt mint korábban.A rendelet az allergén információk tájékoztatási módjára vonatkozó szabályt nem határoz meg a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében, a tagállamok saját nemzeti rendelkezésben írhatják elő, hogy milyen eszközök segítségével és milyen formában kell közölni azokat.

A tájékoztatási kötelezettség a kereskedelmi egységek csemegepultjára, a vendéglátóipari egységekre, valamint a közétkeztetésre is vonatkozik - írták.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei szakigazgatási szervek a jelölési előírások teljesülését folyamatosan ellenőrzik az előállítóknál, a kereskedelemben, az üzletek polcain és a vendéglátóhelyeken egyaránt. Az ellenőrzés során figyelembe veszik, hogy a rendelet  3-5 éves átmeneti időszakot határozott meg, így a tápértékjelölést csak 2016. december 13-ától lesz kötelező feltüntetni.

 A rendelet értelmében a 2014. december 12-ig jogszerűen forgalomba hozott termékek - így a raktárban készen tartás céljából tárolt, becsomagolt termékek - a minőség-megőrzési idejük lejártáig forgalomban lehetnek.

A Nébih közlése szerint a 2014. december 12-ig jogszerűen forgalomba hozott termékek - így a raktárban készen tartás céljából tárolt, becsomagolt termékek - a minőség-megőrzési idejük lejártáig forgalomban lehetnek. Így a boltok polcain egyelőre megtalálhatóak lesznek a régi jelölési szabályoknak megfelelő élelmiszerek is.

Forrás: MTI

komment

Címkék: élelmiszer allergének élelmiszer jelölés szavatossági idő Nébih élelmiszer rendelet előrecsomagolt élelmiszerek

Videók

süti beállítások módosítása