A transzzsír ellenes összefogás támogatói

_1_.png

_2_.png_3__.png

_4.png

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címkék

allergének (1) anyatej (1) Bánki Erik (1) bevizsgált (1) bevonómassza (1) Bonbonetti (2) csoki (1) csokinyuszi (1) csokitojás (1) csokoládé (1) Delma (2) Dr. Pados Gyula (1) Dr Simonyi (1) édesség (3) egészség (1) egészséges (1) egészséges étkezés (1) egészséges táplálkozás (2) egészségkárosító (1) élelmiszer (8) élelmiszerek (1) élelmiszergyártók (1) élelmiszer jelölés (1) élelmiszer rendelet (1) élettani hatás (1) elhízás (5) előrecsomagolt élelmiszerek (1) érrendszer (6) érrendszeri betegségek (1) ételízesítő (2) étrend (1) Európai Bizottság (1) fehérje (1) flavonoid (1) Flóra (2) főzés (4) főzés vásárlás (3) gasztronómia (1) gyermekek táplálkozása (1) gyorséttermek (1) gyümölcs (1) hal (1) HDL (1) helyes táplálkozás (1) hidrogénezés (2) hús (1) húsvét (1) húsvéti nyúl (1) infarktus (4) kakaóvaj (1) kakóbab (1) kardiológia (1) kardiovaszkuláris (1) koleszterin (9) koleszterinszint (9) koleszterin csökkentés (1) konyha (1) LDL (2) Liga (1) lipidológia (2) magyar termék (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) majonéz (1) margarin (5) menü (1) mesterséges transzzsír (1) Molnár Kálmán (1) mozgás (1) Nébih (1) Nestlé (1) növényi olajok (1) OÉTI (6) olajok (1) Őri Ágnes (1) otthon készíthető (1) Prof.Császár Albert (1) QR kód (1) Ráma (2) rizikófaktor (1) rossz koleszterin (1) salátaöntet (2) Sánta Sándor (1) sütés (4) sütőolaj (1) szabadgyökök (1) szavatossági idő (1) szénhidrát (1) Szent Imre Kórház (1) szív (5) szív-és érrendszeri betegségek (4) szív-és érrendszeri megbetegedések (1) szív- és érrendszeri (1) szív- és érrendszeri betegségek (1) szívbarát (1) szívügyünk (3) szív és érrendszer (3) Szócska Miklós (1) természetes transzzsír (1) Tesco (1) tfa (2) TFA (8) törvény (1) transzzsír (20) transzzsírfogyasztás (1) transzzsírsav (7) transzzsírsav tartalom (1) transzzsírtartalmú ételek (1) transzzsírtartalom (1) transzzsír mentes (1) transzzsír rendelet (5) Unilever (3) uniós rendelet (1) Univer (1) vásárlás (4) vérnyomás (4) WHO (2) zöldség (1) zsíok (1) zsír (4) zsírok (3) zsírsav (3) Címkefelhő

Magyarország a 3. az EU-ban, ahol szabályozzák az élelmiszerek TFA tartalmát

2014.02.21. 13:17 Szerző: szívügyünk

Screen Shot 2014-02-21 at 13.14.10.png

Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár és Dr. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója a transzzsír káros hatását hirdető liftmatricát ragasztott ki az intézet kardiológiai osztályán. A figyelemfelkeltő akció oka, hogy a transzzsír rendelet 2014. február 18-án vált hatályossá. A matricákat és plakátokat már több budapesti kórházban felragasztották, de a legtöbb vidéki ellátó intézménybe és több bevásárlóközpontba is kikerül a transzzsír liftmatrica.

„Magyarországon évente 9000 kg transzzsírt fogyasztunk el. Ez megegyezik az Eiffel-torony vagy 850 BKV busz súlyával.” – hívta fel az elrettentő adatokra a figyelmet Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár – „A transzzsír káros hatásaira hívja fel a figyelmet a kiragasztott liftmatrica is, ami egy átfogó felvilágosító kampány része.”

Az Európai Unióban harmadikként Magyarországon szabályozza rendelet az élelmiszerek transzzsír tartalmát. A mesterséges transzzsírsavak  az élelmiszerek ipari feldolgozása során keletkeznek és bizonyítottan károsak az egészségre. A WHO szerint a napi 2 gramm feletti bevitel már kockázatosnak számít.

„Az élelmiszerek csomagolásán a hidrogénezett növényi olajok kifejezést kell keresni, ha szeretnénk transzzsírmentesen étkezni.” – magyarázta az államtitkár – „Nagy mennyiségű hidrogénezett növényi olajat tartalmaznak például a kakaómasszát, ételbevonót felhasználó édességek, bizonyos margarinok.”

A rendelet értelmében 2014. február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A jogszabály 12 hónapos türelmi időt ad azoknak az előre csomagolt élelmiszereknek, amelyeket a rendelet hatályba lépésekor már legyártottak.

A jogszabály azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztóknak. Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

 

Forrás: MTI

komment

Címkék: kardiológia transzzsírsav Szócska Miklós transzzsír TFA transzzsír rendelet szív- és érrendszeri

Videók

süti beállítások módosítása