Nem egyszer hallhattuk már, hogy a transzzsír túlzott fogyasztása káros hatással lehet egészségünkre. A transzzsírsavak ugyanis emelik az ún. rossz (LDL), és csökkentik a jó (HDL) koleszterinszintet a szervezetben, ezáltal jelentősen növelik az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napi 1 energiaszázalékban adja meg a transzzsírsavfogyasztás határértékét, ami körülbelül napi 2 gramm transzzsírsav-bevitelnek felel meg. Ez a határérték jóval alatta van a mindennapi életben tapasztalható értéknek, hiszen Európa-szerte és Magyarországon is jelenleg körülbelül ennek a dupláját, illetve háromszorosát fogyasztják az emberek.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által vizsgált élelmiszerek listájából azonban kiderül, hogy rendkívül sok élelmiszernek alapvetően magas a transzzsírsav tartalma, így ha ezek közül választunk, nem csoda, hogy jóval több transzzsírt fogyasztunk - akár anélkül hogy tudnánk róla - mint amennyi még megfelelő lenne.
2014. február 18-án azonban életbe lépett a transzzsír rendelet, melynek értelmében e naptól tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A jogszabály tartalmaz egy 12 hónapos türelmi időt, amely során, amely azokra az előre csomagolt élelmiszerekre érvényes, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) folyamatosan vizsgálja az
élelmiszerek transzzsírtartalmát, a már vizsgált élelmiszerek között a legmagasabb transzzsírértékkel az alábbi termékek vezetik a listát:
Forrás: OÉTI