A mesterségesen előállított, részlegesen hidrogénezett növényi olajok, azaz a transzzsírok a gyerekek egészségét is veszélyeztetik, érdemes ezért odafigyelnünk nemcsak a saját, hanem a gyerekek étkezésére, étkeztetésére is.
A kicsik nem maguk döntenek arról, hogy mit esznek, általában azt fogyasztják, amit a felnőttektől kapnak. Az ovisok és az iskolások szervezetébe akár a menzai menüvel, a csecsemőkébe pedig az anyatej, az anya helytelen táplálkozása által is bekerülhet a veszélyes anyag.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülők, családtagok, és a közétkeztetéssel foglalkozó szervezetek még inkább odafigyeljenek a gyerekek helyes táplálására, arra, hogy az ételekkel mi juthat a szervezetükbe.
Az óvodai és iskolai étkezést biztosító cégek felelőssége, illetve fő feladata az, hogy megfelelő minőségű menüt biztosítsanak a gyermekek számára. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2009-es felméréséből azonban az derült ki, hogy az óvodák csaknem 10 százalékában a napi menü transzzsír-tartalma meghaladta a maximálisan ajánlott mennyiséget.
Természetesen a szülők is sokat tehetnek gyermekük egészséges táplálkozásáért. Bevásárláskor érdemes figyelmesen átnézni a termékek címkéjét és mellőzni az olyan desszertet - csokoládét, kekszet, nápolyit stb. - illetve az olyan élelmiszert, amely részlegesen hidrogénezett növényi olajat, zsírt vagy zsiradékot tartalmaz.
Bár a csecsemők közvetlenül nem fogyaszthatnak transzzsír-tartalmú ételeket, az anyatejen keresztül mégis bejuthat a szervezetükbe. A transzzsír kimondottan káros hatással van a gyerekek fejlődésére, különösen az agy működésére. Éppen ezért annyira fontos, hogy az édesanyák még jobban figyeljenek oda, hogy milyen élelmiszereket vásárolnak és fogyasztanak.
Forrás: OÉTI