A transzzsír ellenes összefogás támogatói

_1_.png

_2_.png_3__.png

_4.png

Ajánljuk

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címkék

allergének (1) anyatej (1) Bánki Erik (1) bevizsgált (1) bevonómassza (1) Bonbonetti (2) csoki (1) csokinyuszi (1) csokitojás (1) csokoládé (1) Delma (2) Dr. Pados Gyula (1) Dr Simonyi (1) édesség (3) egészség (1) egészséges (1) egészséges étkezés (1) egészséges táplálkozás (2) egészségkárosító (1) élelmiszer (8) élelmiszerek (1) élelmiszergyártók (1) élelmiszer jelölés (1) élelmiszer rendelet (1) élettani hatás (1) elhízás (5) előrecsomagolt élelmiszerek (1) érrendszer (6) érrendszeri betegségek (1) ételízesítő (2) étrend (1) Európai Bizottság (1) fehérje (1) flavonoid (1) Flóra (2) főzés (4) főzés vásárlás (3) gasztronómia (1) gyermekek táplálkozása (1) gyorséttermek (1) gyümölcs (1) hal (1) HDL (1) helyes táplálkozás (1) hidrogénezés (2) hús (1) húsvét (1) húsvéti nyúl (1) infarktus (4) kakaóvaj (1) kakóbab (1) kardiológia (1) kardiovaszkuláris (1) koleszterin (9) koleszterinszint (9) koleszterin csökkentés (1) konyha (1) LDL (2) Liga (1) lipidológia (2) magyar termék (1) Magyar Tudományos Akadémia (1) majonéz (1) margarin (5) menü (1) mesterséges transzzsír (1) Molnár Kálmán (1) mozgás (1) Nébih (1) Nestlé (1) növényi olajok (1) OÉTI (6) olajok (1) Őri Ágnes (1) otthon készíthető (1) Prof.Császár Albert (1) QR kód (1) Ráma (2) rizikófaktor (1) rossz koleszterin (1) salátaöntet (2) Sánta Sándor (1) sütés (4) sütőolaj (1) szabadgyökök (1) szavatossági idő (1) szénhidrát (1) Szent Imre Kórház (1) szív (5) szív-és érrendszeri betegségek (4) szív-és érrendszeri megbetegedések (1) szív- és érrendszeri (1) szív- és érrendszeri betegségek (1) szívbarát (1) szívügyünk (3) szív és érrendszer (3) Szócska Miklós (1) természetes transzzsír (1) Tesco (1) tfa (2) TFA (8) törvény (1) transzzsír (20) transzzsírfogyasztás (1) transzzsírsav (7) transzzsírsav tartalom (1) transzzsírtartalmú ételek (1) transzzsírtartalom (1) transzzsír mentes (1) transzzsír rendelet (5) Unilever (3) uniós rendelet (1) Univer (1) vásárlás (4) vérnyomás (4) WHO (2) zöldség (1) zsíok (1) zsír (4) zsírok (3) zsírsav (3) Címkefelhő

Kevesebb transzzsír, csökkenő halálozási arány

2014.10.21. 12:01 Szerző: szívügyünk

Magyarországon évente három-hatezer szív- és érrendszeri megbetegedés okozta haláleset történik, melyek megelőzhetőek lennének a transzzsírszegény életmóddal.

szívügyünk.jpg

Először Dániában született szabályozás az ételek és élelmiszerek transzzsírsav tartalmának korlátozásáról. A szabályozást követően 20 százalékkal esett vissza a kardiovaszkuláris betegségek aránya.

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek vezető helyen állnak az elhalálozási okok listáján, így nem meglepő, hogy a 2005-ben az országok transzzsírkosaráról készült nemzetközi vizsgálatban Magyarország az utolsó helyen végzett.

A megbetegedéseket jelentősen vissza lehetne szorítani a magas transzzsírtartalmú ételek, élelmiszerek csökkentett fogyasztásával. A tiltólistán olyan ételek szerepelnek, mint a gyorséttermi ételek, mikrohullámúban készült pattogtatott kukorica, valamint bizonyos édességek. Az ilyen ételek túlzott fogyasztása, illetve a magas transzzsírbevitel szervesen összefügg az elhízással. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a magyar lakosságot tekintve a nők 61%-a és a férfiak 63%-a elhízott vagy túlsúlyos.

Magyarországon 2004, az európai uniós csatlakozás óta vezetnek listát a forgalomban lévő étrend-kiegészítőkről, melyen jelenleg tízezer termék szerepel. Emellett alkalmazni kell azt az uniós rendeletet is, amely az élelmiszerek, az étrendi-kiegészítők tápanyag-összetételét és egészségre vonatkozó állításait szabályozza. Ennek oka, hogy a gyártók csak olyan jelöléseket használhatnak, melyek nem vezetik félre a fogyasztókat.

Forrás: www.hir6.hu

komment

Címkék: uniós rendelet transzzsír TFA transzzsír rendelet szív-és érrendszeri megbetegedések transzzsírsav tartalom transzzsírtartalmú ételek

Videók

süti beállítások módosítása